Gasztromuksó

Gasztromuksó

Zalai dödölle

egytálétel

2023. február 08. - Gyógyosok

"Éliás Tóbiás egy tál dödölle, ettél belőle, kertbe mente a tyúkok, mind megették a magot" A gyermekdalt nem énekeltük el, tyúkokat sem tartunk, viszont dödöllét ebédeltünk. Ennek a az ételnek nagyon sok változata van, mi a zalait készítettük el.

 

dodolle_kesz.jpg

Zalában a dödöllének, ennek az olcsó és kiadós ételnek a mai napig jelentős hagyománya van. Egytálételként is megállja a helyét, de az sem számít ritkaságnak, ha köretként egy pörkölt mellé tálalják fel. Sokféle verziója ismert, de mindegyiknek a jó minőségű burgonya és a liszt a lelke.

Hozzávalók

1 kg főző burgonya

búzaliszt, amennyit "felvesz" a krumpli

10 dkg füstölt szalonna

1 nagy fej vöröshagyma

1 pohár tejföl

1 hagymaszár díszítésnek

Elkészítése

A burgonyát megpucoljuk, majd apró kockákra vágjuk. Feltesszük annyi vízbe főzni, ami éppen ellepi a leendő dödöllénk alapanyagát.

Egy jókora héjától megszabadított vöröshagymát apróra feldarabolunk, és hozzáadjuk az ugyancsak összevágott füstölt szalonnához, megpirítjuk, a fölösleges zsiradékot leszedjük és egy tálba félretesszük.

A megfőtt burgonyánkat nem vesszük le a "tűzről", hanem a főzőlevével együtt lehetőleg krumplinyomón átnyomjuk és apránként annyi lisztet adunk hozzá, amíg nem kapunk egy keményebb állagú galuskatésztát. Folyamatosan keverjük, akkor jó az állaga, amikor könnyedén elválik az edény falától.

Serpenyőbe felforrósítjuk a füstölt szalonna zsírját, majd evőkanalanként beletesszük a "masszát" és, mindkét oldalát kérgesre pirítjuk.

Az elkészült dödöllét megszórtuk pirított hagymával és füstölt szalonnával, hagymaszárral,  tejfölbe tunkoltuk és lakmároztunk belőle, de Éliás és Tóbiás nem ettek belőle.

Jó Étvágyat Kíván a Gasztromuksó!

 

 

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://gasztromukso.blog.hu/api/trackback/id/tr6018044254

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása