Gasztromuksó

Gasztromuksó

Zalai dödölle

egytálétel

2023. február 08. - Gyógyosok

"Éliás Tóbiás egy tál dödölle, ettél belőle, kertbe mente a tyúkok, mind megették a magot" A gyermekdalt nem énekeltük el, tyúkokat sem tartunk, viszont dödöllét ebédeltünk. Ennek a az ételnek nagyon sok változata van, mi a zalait készítettük el.

 

dodolle_kesz.jpg

Zalában a dödöllének, ennek az olcsó és kiadós ételnek a mai napig jelentős hagyománya van. Egytálételként is megállja a helyét, de az sem számít ritkaságnak, ha köretként egy pörkölt mellé tálalják fel. Sokféle verziója ismert, de mindegyiknek a jó minőségű burgonya és a liszt a lelke.

Hozzávalók

1 kg főző burgonya

búzaliszt, amennyit "felvesz" a krumpli

10 dkg füstölt szalonna

1 nagy fej vöröshagyma

1 pohár tejföl

1 hagymaszár díszítésnek

Elkészítése

A burgonyát megpucoljuk, majd apró kockákra vágjuk. Feltesszük annyi vízbe főzni, ami éppen ellepi a leendő dödöllénk alapanyagát.

Egy jókora héjától megszabadított vöröshagymát apróra feldarabolunk, és hozzáadjuk az ugyancsak összevágott füstölt szalonnához, megpirítjuk, a fölösleges zsiradékot leszedjük és egy tálba félretesszük.

A megfőtt burgonyánkat nem vesszük le a "tűzről", hanem a főzőlevével együtt lehetőleg krumplinyomón átnyomjuk és apránként annyi lisztet adunk hozzá, amíg nem kapunk egy keményebb állagú galuskatésztát. Folyamatosan keverjük, akkor jó az állaga, amikor könnyedén elválik az edény falától.

Serpenyőbe felforrósítjuk a füstölt szalonna zsírját, majd evőkanalanként beletesszük a "masszát" és, mindkét oldalát kérgesre pirítjuk.

Az elkészült dödöllét megszórtuk pirított hagymával és füstölt szalonnával, hagymaszárral,  tejfölbe tunkoltuk és lakmároztunk belőle, de Éliás és Tóbiás nem ettek belőle.

Jó Étvágyat Kíván a Gasztromuksó!

 

 

 

 

 

Tárkonyos hagymaleves pirított bagettel

leves

Tartalmas, egészséges és különleges ízvilágú étellel készültünk. A francia hagymaleveshez hasonló a miénk egy-két apró változtatással. Mellé pirított bagettet tálaltunk. A kettő együtt igazán jó kombónak bizonyult ezen a szeles hideg téli időben.

hagymaleves.jpg

Szinte minden háztatásban megtalálható, hiszen a legtöbb étel elengedhetetlen alapanyaga. Pörkölthöz, sültekhez, különféle levesekhez nélküle hiányérzetünk támadhat. Önmagában főétel is készíthető a tápanyagban gazdag zöldségből. A hagymát karamellizáltuk, ami a francia változat alapeleme, A kakukkfüvet tárkonnyal helyettesítettük.

Hozzávalók 4 személyre

50 dkg vöröshagyma

5 gerezd fokhagyma

1 tk morzsolt tárkony

csipetnyi só és bors

3 ek vaj

1/2 tk kristálycukor

1 dl félszáraz, vagy száraz fehérbor

bagettek

pár csepp olívaolaj

10 dkg sajt

Elkészítése

A vöröshagymákat megpucoljuk, félbe, majd szeletekre vágjuk,  kicsit vastagabbra szeljük, így roppanós marad. A megtisztított fokhagyma gerezdeket összenyomjuk.

Egy lábasban megolvasszuk a vajat, hozzátesszük a vöröshagymát és folyamatos kevergetés  körülbelül negyed óráig dinszteljük.

Rászórjuk a kristálycukrot, a sót, borsot és a tárkonyt, érdemes hozzáönteni kevés vizet, hogy le ne égjen. Amikor enyhén megbarnult az alapanyagunk, hozzátesszük a zúzott fokhagymát. Hozzáöntjük a fehérbort, aki viszolyog az alkoholtól citromlével helyettesítheti.

Pár percen keresztül főzzük. Közben melegítsük elő a sütőt, ami sütőpapírral kibélelünk. Utána belekerül az olívaolajjal, vagy vajjal megkent bagett, addig sütjük, amíg roppanós nem lesz.

Az elkészült forró levesre reszelt sajtot szórunk.

Jó étvágyat Kíván a Gasztromuksó!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Tovább

Rántott ponty franciasalátával

gasztro

Vízben él, pikkelyes, akadnak benne szálkák, elsősorban ünnepekkor kerül az asztalra, rendkívül egészséges, koleszterinszegény, sütve, rántva  is fogyasztható étel a hal, mi erre az alkalomra a pontyot választottuk, könnyed franciasalátával tálaltuk.

rantott_ponty.jpg

Ennek az egyik legnépszerűbb halfajtának az ízét elsősorban a lelőhelye határozza meg, azaz, hogy milyen körülmények között tengeti életét. Az egészséges nem túl zsíros ponty ásványi anyagokban és vitaminokban bővelkedik.  Kalciumot, vasat, káliumot, magnéziumot, foszfort tartalmaz, A, B1, B2 vitamintartalma sem elenyésző. Mindezek ellenére mi sem vagyunk halfogyasztók, ami megmagyarázhatatlan, hiszen egészséges, könnyed,és sokféle étel készíthető belőle. Kriszta régóta áhítozott a rántott halért, mielőtt elmentünk volna megvenni, megcsörrent a telefon. Egy barátunk örömittasan mesélte, hogy az egyik családtagjának óriási szerencséjére, több példányt sikerült horgászni, egy méretes példányt szívesen odaadnának. Nem kellett kétszer megkérdeznie, tudtuk, hogy a srác profi horgász, nem eteti túl a halakat, a méreten aluliakat visszaengedi a vízbe. Miután elmondtam Krisztának a telefonbeszélgetést kérdések tömkelegét tette fel. Biztos jó ötlet? A ponty zsíros hal, vagy nem? Ugye megcsinálod. Korábban nekem is volt szerencsém zsíros, túletetett halat ennem, de ez az ellenkezője volt. Balatoni, ízletes, amiből rántott halat sütöttünk.

 Hozzávalók

8 filézett halszelet

40 dkg búzaliszt

40 dkg zsemlemorzsa

3 db tojás

15 dl étolaj

1 db szeletelt citrom

Elkészítése

Mi a jó panír titka?

A tapasztaltak szerint a panír előtt papírtörlőre kell tenni a halszeleteket, így a fölösleges nedvességet felszívja, a liszt mégis megtapad a halunkon.

A szeletek mindkét oldalát lisztbe tesszük, majd az alaposan felvert tojásba kerül, majd zsemlemorzsába megforgatjuk. 

Felforrosított olajba tesszük, rákerül a fedő, így enyhén kérgesedik és villával gyerekjáték volt megfordítani. Fedő nélkül ez az oldala is körülbelül 4 percig sült.

Papírtörlőre tesszük, de csak annyi ideig, hogy roppanós maradjon.

Életem első rántott hala Kriszta szerint is jól sikerült, franciasalátával tálaltam, pár perc múlva az ablakot is be lehetett csukni.

Jó étvágyat Kíván a Gasztromuksó!

 

 

 

 

Füstölt tarjás kukorica sajtkrémmel töltött csirkemellel

gasztro

A Gasztromksó egy komplett étellel készült nektek. Amennyiben szeretitek a húsos, zöldséges ételeket feltétlenül olvassátok el a receptet és ráérő időtökben készítsétek el ezt a kulináris ételt. Higgyétek el nem fogtok csalódni.

sajttal_toltott_csirkemell_1.jpg

Igazából nem tudtuk mi legyen az ebéd, ezért szétnéztünk a hűtőben, ahol egy frissen vásárolt csirkemell tekintett ránk, mellette egy füstölt tarja darab lapult meg, pár centivel mellette sajtkrémet találtunk.  Bekukkantottunk a kamrába és megnéztük milyen élelmiszereket rejtenek a polcok. Megláttuk a csemegekukoricát és eldöntöttük nem kukoricázunk, mármint az ötlettel elkészítjük a különleges ízű egytálételt.

A köret hozzávalói

egy doboz konzerv kukorica

15 dkg füstölt tarja

Elkészítése

 A füstölt tarját apró kockára összevágjuk és megfőzzük. A levét érdemes nem kiönteni, hanem félretenni, a hűtőben eláll, sőt le is lehet fagyasztani, amiből lencse, vagy babételek is készíthetőek. A kukoricát is megfőzzük, közben érdemes kóstolgatni, nehogy túl főjön, szerintünk roppanósan az igazi. Ezután leszűrjük és félretesszük.

A mell hozzávalói

A kétlábú tollasra tessenek gondolni.

egy csirkemell

10 dkg sajtkrém

Elkészítése

Sokan a csirkemellről azt gondolják, hogy száraz alapanyag, emiatt ódzkodnak az elkészítéséről, egy kis kreativitással ezt a problémát is megoldhatjuk. Kevés zsiradékkal, töltelékkel, ahogy látni fogjátok a végeredmény egy omlós húsétel lesz.

A húst kettévágjuk, és óvatosan éles késsel kicsontozzuk, amit ugyancsak nem érdemes kidobni, később egy húslevesbe beletehetjük. A mellet négy egyenlő részre vágjuk körülbelül 2 centi vastagságúra, majd  kiklopfoljuk. Arra érdemes figyelni, hogy ne legyen lukacsos, mert a töltelék a sütés során kifolyhat. Ezután a húsra rákenjük a sajtkrémet és feltekerjük. Fogpiszkálóval összetűzzük. Egy serpenyőben forró olajon kérgesre pirítjuk, beletesszük a tepsibe a tarja főzővizéből meglocsoljuk és körülbelül 200 fokon 15 percig sütjük.

Miután a szárnyas elkészül a kukoricát, összekeverjük a tarjával és pár perc után az omlós, ízletes csirkemellel elfogyasztjuk.

Jó étvágyat Kíván a Gasztromuksó!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Tovább

Ízletes mártással csurgatott puliszkagombócok zöldségágyon

gasztro

Az olasz gasztronómiában polentának nevezik, mi magyarok leginkább puliszkának hívjuk, ezt az egészséges, nem kevésbé laktató ételt. Kissé érthetetlen, miért nem kerül gyakrabban az asztalra. Mi kivételt tettünk, miután elfogyasztottuk, tudtuk nem ez volt az utolsó alkalom. 

puliszka.jpg

Erdélyben, Dunántúlon főként régebben elsősorban falvakban nagyon gyakran fogyasztottak puliszkát. Alapanyagát a kukoricát sokan termesztették, vásárolni nem kellett és a tápanyagtartalma  miatt erőt adott a megerőltető fizikai munkavégzéshez. Az alapanyag ízesítésének a tárháza szinte végtelen. Kriszta a kamrába, hűtőbe nézve álmodta meg a receptet. Többek között juhtúrót  és különféle zöldségeket választott.

Hozzávalók

A puliszkához

15 dkg kukoricadara

2 dl tej

3 dkg vaj

4 gerezd fokhagyma

kapor (ízlés szerint)

2 dl víz

Elkészítése

A tejet, vizet, vajat alacsony hőfokon egy edénybe alaposan összekeverjük, majd hozzátesszük a kukoricadarát, és alacsony hőfokon folyamatosan kavargatjuk, addig amíg sűrű masszát nem kapunk.

Hozzátesszük a kaprot és a reszelt fokhagymát. Ezután félretesszük és állni hagyjuk, amíg el nem készül a köret.

Hozzávalók

A körethez

paradicsom

paprika

cukkini

2 tojás

A zöldségeket zsiradékon megfuttatjuk és félretesszük, a tojásokat megfőzzük.

Hozzávalók

A mártáshoz

2 dl 20 százalékos tejföl

10 dkg juhtúró

kapor

10 százalékos ecet (ízlés szerint)

cukor (ízlés szerint)

2 dl víz

Elkészítése

Az ételecetet és a cukrot, vízzel összekeverjük, ezután a tejföllel, juhtúróval összekavarjuk.

Közben a puliszka gyúrhatóvá vált, tetszés szerinti méretű gombócokat formálunk, a zöldséges ágyra tesszük, és a mártással meglocsoljuk, kaporral megszórjuk.

Jó étvágyat Kíván a Gasztromuksó!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Karácsonyváró töltött csigák

sütemény

A francia konyha terítékén a csigák gyakran helyet kapnak, a magyar gasztronómiában kevésbé, viszont a dióval, kakaóval töltött péksütemények a gyerekek és a felnőttek körében nálunk is igen népszerűek. Reggelire, uzsonnára kiváló választás. Otthon is könnyen elkészíthető.

 csiga8203.jpg

A karácsony közeledtével egyre többen törik a fejüket, milyen sütemények kerüljenek az ünnepi asztalra. Több szempont is szerepet játszhat a kiválasztásnál. Pár napig könnyen tárolható legyen, ne kelljen hozzá cukrásziskolát elvégezni, lehetőleg az alapanyagok után se kelljen órák hosszat caplatni. Mindezeket figyelembe véve választottuk a csigákat, amik cirka fél óra alatt elkészültek.

Hozzávalók

A tésztához

50 dkg búzaliszt

fél csomag instant porélesztő

egy csomag sütőpor

1 darab tojás

2 evőkanál tejföl

2 dl langyos tej

A töltelékhez

5 dkg olvasztott vaj

kakaópor (ízlés szerint)

darált dió (ízlés szerint)

porcukor (ízlés szerint)

vaníliás cukor

Elkészítése

A tapasztalt süteménykészítőkre hallgatva először a száraz alapanyagokat keverjük össze, azaz a porélesztőt, sütőport és a lisztet.

Eztán hozzáadjuk a tojást, tejfölt és a tejet, összekeverjük és lágy, de formázható tésztát gyúrunk.

Belisztezett vágódeszkán a tésztát ketté vágjuk, majd mindkettők tésztaalap alakúra kinyújtjuk.

A tészták tetejét olvasztott vajjal bekenjük, az egyiket cukrozott darált dióval, a másikat  cukrozott kakaóporral beszórjuk és vaníliás cukorral meghintjük.

Feltekerjük a tésztákat és éles késsel körülbelül új 2-3 centiméter vastagságúra vágjuk.

Sütőpapírral bélelt előmelegített sütőben 200 fokon 20 percig sütjük.

Jó étvágyat kíván Gaszromuksó a csigákhoz!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Hortobágyi palacsinta

Desszert

Szerintem a palacsinta az egyik legkedveltebb desszertek között a képzeletbeli dobogón megtalálható. A viszonylag egyszerűen elkészíthető tésztát különféle ízű lekvárokkal, pudinggal, kakaóval szokták általában fogyasztani. Mi egy teljesen más formáját választottuk. A hortobágyira tettük le a voksunkat, de nem ott készítettük, hanem a Balaton egyik ékszerdobozában Reziben.

hortobagyi.jpg

Kriszta imádja az édességeket én inkább a sós, fűszeres ízekért vagyok oda. Nemrégiben palacsintát kívánt, látta rajtam a grimaszt, így kompromisszumot kötöttünk. Palacsinta készült, de a hagyományostól eltérően: húsosan, fűszeres szafttal, tejföllel meglocsolva. Annyira jól sikerült az első próbálkozása, hogy azóta ez lett számomra az elsődleges kedvenc. Ha még nem ettetek feltétlen kóstoljátok meg, nem fogtok csalódni a hortobágyiban.

Hozzávalók a töltelékhez

60 dkg hús

2 evőkanál étolaj

2 fej vöröshagyma

2 mokkáskanál őrölt pirospaprika

1 db paradicsom

1 db paprika

só, bors

tejföl

Elkészítése

Az apróra vágott vöröshagymát forró olajban folyamatos kevergetés mellett megdinszteljük, félre tesszük, hozzászórjuk az őrölt fűszer paprikát, sózzuk, borsozzuk.

Visszatesszük a tűzhelyre hozzákeverjük a darált húst, ami lehet disznó, csirke, pulyka, mindenkinek az ízlése szerint. Keverjük, amíg a hús ki nem fehéredik. Hozzátesszük az apróra vágott paradicsomot, paprikát. Kevés vízzel felengedjük, csak annyival hogy a sűrűsége megmaradjon. Fedő alatt kis lángon főzzük.

Hozzávalók a palacsintához

20 dkg liszt

2 tojás

3 dl tej

3 dl szódavíz, vagy szénsavas ásványvíz

csipetnyi só

1 evőkanál étolaj

 Elkészítése

A tojásokat habverővel, vagy villával felkeverjük.

Hozzáadjuk a tejet, lehetőleg olyat, ami nem csak a képeken látott tehenet.

Beletesszük a lisztet, vizet, sót,  étolajat. Csomómentesre kikeverjük, majd serpenyőben kisütjük a tésztát.

A kisült palacsintatésztákra rátesszük a közben elkészült húst, felgöngyöljük és beletesszük a tepsibe. Tejfölös szafttal meglocsoljuk és 200 fokon körülbelül 20 percig sütjük.

Jó étvágyat kíván a mennyei eledelhez a Gasztromuksó!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Cukkinis lapcsánka kapros tejfölös mártással

egyszerűen elkészíthető

Egyszerű, nem pénztárcaszaggató és több változatban is elkészíthető a közismert nevén tócsni, de lapcsánkaként, macókaként, cicegeként, pacsniként is nevezett könnyen elkészíthető étel. A krumplis a legelterjedtebb, de több hozzávalóval is érdemes kipróbálni. Mi burgonya helyett a cukkinit választottuk.

cukkini.jpg

Akárhányszor asztalunkra kerül ez a laktató és felettébb ízletes étel feleségemmel Krisztával a lapcsánka említésekor eszünkbe jut egy évekkel ezelőtti történet. Nyáron, tikkasztó hőségben egy kiadós túrázás után kellemesen elfáradva és farkaséhesen kerestük azt a helyet, ahol degeszre ehetjük magunkat. Túlzás lenne azt állítani, hogy kidülledt szemekkel vizslattuk volna az éttermek kínálatát, egyszerűen csak baktattunk az illatok után.  Hirtelen megláttunk egy Michelin csillagról még csak álmodni sem merő retró bódészerűséget. Biztatónak tűnt, hogy az "étterem" előtti részre kirakott sörpadokon tömegek ették jóízűen a hatalmas ételadagokat. Nem volt vitás, hogy mi is leülünk és lakomázunk egy hatalmasat. Az étlapot böngésztük, mindent fotókkal illusztráltak. Kriszta a palacsinta mellett rakta le a voksát, én a"méret a lényeg" alapon a képen brutál nagynak mutatkozó lapcsánka mellett döntöttem. A rendelés után pár perc elteltével Kriszta elégedetten majszolta a hatalmas töltött palacsintákat. Miközben ő jó ízűen falatozott, a pincér kiszólt: kész a lapcsánka. Odarohantam a pulthoz, az étel méretével szembesülve elsápadtam. Két darab fasírt nagyságú étel lapult a tányéron. Majdnem nagyítót is rendeltem. Megkóstoltam a krumplis eledelt az íze nagyon finom volt, csak az adagokkal voltam elégedetlen. Mi is kipróbáltuk, most a cukkinis változatot mutatjuk be.

Hozzávalók

A tésztához

1 db közepes méretű cukkini

1 fej vöröshagyma

2 gerezd fokhagyma

liszt (amannyit felvesz)

1 db tojás

petrezselyem, só, bors

A mártáshoz

tejföl 

kapor

őrölt piros paprika

Elkészítése

Kisebb méretű cukkininál egyszerűbb a dolgunk, mert ha tartalmaznak is magot nagyon zsengék, nyugodtan benne hagyhatjuk, a nagyobbaknál ki kell szedni a belső részével együtt. Megpucoljuk, nagy lukú reszelőn lereszeljük. Körülbelül 15 percig állni hagyjuk, de legalább annyi ideig, amíg a facsarás után nem enged ki levet. Hozzáadjuk a megpucolt, apróra vágott vöröshagymát, reszelt fokhagymát és a fűszereket. Összekeverjük, majd beletesszük a tojást és a lisztet. Az alapanyagokat vizes kézzel alaposan összedolgozzuk. Gombócokat formázunk, majd beletesszük a serpenyőbe felforrósított étolajba. Evőkanállal óvatosan szétlapítjuk, vigyázva, hogy a tészta egyben maradjon. Az egyik felét érdemes magas hőfokon sütni, amíg kicsit meg nem kérgesedik, így nem esik szét, ha megfordítjuk. Papírtörlőre tesszük, hogy a fölösleges zsiradéktól megszabaduljunk. Kapros, tejfölös mártással és egy csipetnyi őrölt piros paprikával tálaljuk.

Jó étvágyat Kíván a Gasztrómuksó!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

süti beállítások módosítása