Gasztromuksó

Gasztromuksó

Karácsonyváró töltött csigák

sütemény

2022. december 08. - Gyógyosok

A francia konyha terítékén a csigák gyakran helyet kapnak, a magyar gasztronómiában kevésbé, viszont a dióval, kakaóval töltött péksütemények a gyerekek és a felnőttek körében nálunk is igen népszerűek. Reggelire, uzsonnára kiváló választás. Otthon is könnyen elkészíthető.

 csiga8203.jpg

A karácsony közeledtével egyre többen törik a fejüket, milyen sütemények kerüljenek az ünnepi asztalra. Több szempont is szerepet játszhat a kiválasztásnál. Pár napig könnyen tárolható legyen, ne kelljen hozzá cukrásziskolát elvégezni, lehetőleg az alapanyagok után se kelljen órák hosszat caplatni. Mindezeket figyelembe véve választottuk a csigákat, amik cirka fél óra alatt elkészültek.

Hozzávalók

A tésztához

50 dkg búzaliszt

fél csomag instant porélesztő

egy csomag sütőpor

1 darab tojás

2 evőkanál tejföl

2 dl langyos tej

A töltelékhez

5 dkg olvasztott vaj

kakaópor (ízlés szerint)

darált dió (ízlés szerint)

porcukor (ízlés szerint)

vaníliás cukor

Elkészítése

A tapasztalt süteménykészítőkre hallgatva először a száraz alapanyagokat keverjük össze, azaz a porélesztőt, sütőport és a lisztet.

Eztán hozzáadjuk a tojást, tejfölt és a tejet, összekeverjük és lágy, de formázható tésztát gyúrunk.

Belisztezett vágódeszkán a tésztát ketté vágjuk, majd mindkettők tésztaalap alakúra kinyújtjuk.

A tészták tetejét olvasztott vajjal bekenjük, az egyiket cukrozott darált dióval, a másikat  cukrozott kakaóporral beszórjuk és vaníliás cukorral meghintjük.

Feltekerjük a tésztákat és éles késsel körülbelül új 2-3 centiméter vastagságúra vágjuk.

Sütőpapírral bélelt előmelegített sütőben 200 fokon 20 percig sütjük.

Jó étvágyat kíván Gaszromuksó a csigákhoz!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://gasztromukso.blog.hu/api/trackback/id/tr4617997538

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása