A francia konyha terítékén a csigák gyakran helyet kapnak, a magyar gasztronómiában kevésbé, viszont a dióval, kakaóval töltött péksütemények a gyerekek és a felnőttek körében nálunk is igen népszerűek. Reggelire, uzsonnára kiváló választás. Otthon is könnyen elkészíthető.
A karácsony közeledtével egyre többen törik a fejüket, milyen sütemények kerüljenek az ünnepi asztalra. Több szempont is szerepet játszhat a kiválasztásnál. Pár napig könnyen tárolható legyen, ne kelljen hozzá cukrásziskolát elvégezni, lehetőleg az alapanyagok után se kelljen órák hosszat caplatni. Mindezeket figyelembe véve választottuk a csigákat, amik cirka fél óra alatt elkészültek.
Hozzávalók
A tésztához
50 dkg búzaliszt
fél csomag instant porélesztő
egy csomag sütőpor
1 darab tojás
2 evőkanál tejföl
2 dl langyos tej
A töltelékhez
5 dkg olvasztott vaj
kakaópor (ízlés szerint)
darált dió (ízlés szerint)
porcukor (ízlés szerint)
vaníliás cukor
Elkészítése
A tapasztalt süteménykészítőkre hallgatva először a száraz alapanyagokat keverjük össze, azaz a porélesztőt, sütőport és a lisztet.
Eztán hozzáadjuk a tojást, tejfölt és a tejet, összekeverjük és lágy, de formázható tésztát gyúrunk.
Belisztezett vágódeszkán a tésztát ketté vágjuk, majd mindkettők tésztaalap alakúra kinyújtjuk.
A tészták tetejét olvasztott vajjal bekenjük, az egyiket cukrozott darált dióval, a másikat cukrozott kakaóporral beszórjuk és vaníliás cukorral meghintjük.
Feltekerjük a tésztákat és éles késsel körülbelül új 2-3 centiméter vastagságúra vágjuk.
Sütőpapírral bélelt előmelegített sütőben 200 fokon 20 percig sütjük.
Jó étvágyat kíván Gaszromuksó a csigákhoz!