Gasztromuksó

Gasztromuksó

Tárkonyos hagymaleves pirított bagettel

leves

2023. február 04. - Gyógyosok

Tartalmas, egészséges és különleges ízvilágú étellel készültünk. A francia hagymaleveshez hasonló a miénk egy-két apró változtatással. Mellé pirított bagettet tálaltunk. A kettő együtt igazán jó kombónak bizonyult ezen a szeles hideg téli időben.

hagymaleves.jpg

Szinte minden háztatásban megtalálható, hiszen a legtöbb étel elengedhetetlen alapanyaga. Pörkölthöz, sültekhez, különféle levesekhez nélküle hiányérzetünk támadhat. Önmagában főétel is készíthető a tápanyagban gazdag zöldségből. A hagymát karamellizáltuk, ami a francia változat alapeleme, A kakukkfüvet tárkonnyal helyettesítettük.

Hozzávalók 4 személyre

50 dkg vöröshagyma

5 gerezd fokhagyma

1 tk morzsolt tárkony

csipetnyi só és bors

3 ek vaj

1/2 tk kristálycukor

1 dl félszáraz, vagy száraz fehérbor

bagettek

pár csepp olívaolaj

10 dkg sajt

Elkészítése

A vöröshagymákat megpucoljuk, félbe, majd szeletekre vágjuk,  kicsit vastagabbra szeljük, így roppanós marad. A megtisztított fokhagyma gerezdeket összenyomjuk.

Egy lábasban megolvasszuk a vajat, hozzátesszük a vöröshagymát és folyamatos kevergetés  körülbelül negyed óráig dinszteljük.

Rászórjuk a kristálycukrot, a sót, borsot és a tárkonyt, érdemes hozzáönteni kevés vizet, hogy le ne égjen. Amikor enyhén megbarnult az alapanyagunk, hozzátesszük a zúzott fokhagymát. Hozzáöntjük a fehérbort, aki viszolyog az alkoholtól citromlével helyettesítheti.

Pár percen keresztül főzzük. Közben melegítsük elő a sütőt, ami sütőpapírral kibélelünk. Utána belekerül az olívaolajjal, vagy vajjal megkent bagett, addig sütjük, amíg roppanós nem lesz.

Az elkészült forró levesre reszelt sajtot szórunk.

Jó étvágyat Kíván a Gasztromuksó!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://gasztromukso.blog.hu/api/trackback/id/tr2518041110

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Hooshee · http://hooshee.blog.hu 2023.02.06. 12:24:27

Nem akarok kekeckedőnek tűnnik, de nekem ebből a receptből erősen hiányzik hogy mitől lesz leves... mondjuk egy-másfél liter alaplé, vagy ilyesmi :)

Gyógyosok 2023.02.06. 12:45:03

Teljesen jogos a hozzászólás, miután belekerült a fehérbor, körülbelül 1 liter vízzel öntöttük fel.
süti beállítások módosítása