Tartalmas, egészséges és különleges ízvilágú étellel készültünk. A francia hagymaleveshez hasonló a miénk egy-két apró változtatással. Mellé pirított bagettet tálaltunk. A kettő együtt igazán jó kombónak bizonyult ezen a szeles hideg téli időben.
Szinte minden háztatásban megtalálható, hiszen a legtöbb étel elengedhetetlen alapanyaga. Pörkölthöz, sültekhez, különféle levesekhez nélküle hiányérzetünk támadhat. Önmagában főétel is készíthető a tápanyagban gazdag zöldségből. A hagymát karamellizáltuk, ami a francia változat alapeleme, A kakukkfüvet tárkonnyal helyettesítettük.
Hozzávalók 4 személyre
50 dkg vöröshagyma
5 gerezd fokhagyma
1 tk morzsolt tárkony
csipetnyi só és bors
3 ek vaj
1/2 tk kristálycukor
1 dl félszáraz, vagy száraz fehérbor
bagettek
pár csepp olívaolaj
10 dkg sajt
Elkészítése
A vöröshagymákat megpucoljuk, félbe, majd szeletekre vágjuk, kicsit vastagabbra szeljük, így roppanós marad. A megtisztított fokhagyma gerezdeket összenyomjuk.
Egy lábasban megolvasszuk a vajat, hozzátesszük a vöröshagymát és folyamatos kevergetés körülbelül negyed óráig dinszteljük.
Rászórjuk a kristálycukrot, a sót, borsot és a tárkonyt, érdemes hozzáönteni kevés vizet, hogy le ne égjen. Amikor enyhén megbarnult az alapanyagunk, hozzátesszük a zúzott fokhagymát. Hozzáöntjük a fehérbort, aki viszolyog az alkoholtól citromlével helyettesítheti.
Pár percen keresztül főzzük. Közben melegítsük elő a sütőt, ami sütőpapírral kibélelünk. Utána belekerül az olívaolajjal, vagy vajjal megkent bagett, addig sütjük, amíg roppanós nem lesz.
Az elkészült forró levesre reszelt sajtot szórunk.
Jó étvágyat Kíván a Gasztromuksó!