Szerintem a palacsinta az egyik legkedveltebb desszertek között a képzeletbeli dobogón megtalálható. A viszonylag egyszerűen elkészíthető tésztát különféle ízű lekvárokkal, pudinggal, kakaóval szokták általában fogyasztani. Mi egy teljesen más formáját választottuk. A hortobágyira tettük le a voksunkat, de nem ott készítettük, hanem a Balaton egyik ékszerdobozában Reziben.
Kriszta imádja az édességeket én inkább a sós, fűszeres ízekért vagyok oda. Nemrégiben palacsintát kívánt, látta rajtam a grimaszt, így kompromisszumot kötöttünk. Palacsinta készült, de a hagyományostól eltérően: húsosan, fűszeres szafttal, tejföllel meglocsolva. Annyira jól sikerült az első próbálkozása, hogy azóta ez lett számomra az elsődleges kedvenc. Ha még nem ettetek feltétlen kóstoljátok meg, nem fogtok csalódni a hortobágyiban.
Hozzávalók a töltelékhez
60 dkg hús
2 evőkanál étolaj
2 fej vöröshagyma
2 mokkáskanál őrölt pirospaprika
1 db paradicsom
1 db paprika
só, bors
tejföl
Elkészítése
Az apróra vágott vöröshagymát forró olajban folyamatos kevergetés mellett megdinszteljük, félre tesszük, hozzászórjuk az őrölt fűszer paprikát, sózzuk, borsozzuk.
Visszatesszük a tűzhelyre hozzákeverjük a darált húst, ami lehet disznó, csirke, pulyka, mindenkinek az ízlése szerint. Keverjük, amíg a hús ki nem fehéredik. Hozzátesszük az apróra vágott paradicsomot, paprikát. Kevés vízzel felengedjük, csak annyival hogy a sűrűsége megmaradjon. Fedő alatt kis lángon főzzük.
Hozzávalók a palacsintához
20 dkg liszt
2 tojás
3 dl tej
3 dl szódavíz, vagy szénsavas ásványvíz
csipetnyi só
1 evőkanál étolaj
Elkészítése
A tojásokat habverővel, vagy villával felkeverjük.
Hozzáadjuk a tejet, lehetőleg olyat, ami nem csak a képeken látott tehenet.
Beletesszük a lisztet, vizet, sót, étolajat. Csomómentesre kikeverjük, majd serpenyőben kisütjük a tésztát.
A kisült palacsintatésztákra rátesszük a közben elkészült húst, felgöngyöljük és beletesszük a tepsibe. Tejfölös szafttal meglocsoljuk és 200 fokon körülbelül 20 percig sütjük.
Jó étvágyat kíván a mennyei eledelhez a Gasztromuksó!