Gasztromuksó

Gasztromuksó

Ízletes mártással csurgatott puliszkagombócok zöldségágyon

gasztro

2022. december 21. - Gyógyosok

Az olasz gasztronómiában polentának nevezik, mi magyarok leginkább puliszkának hívjuk, ezt az egészséges, nem kevésbé laktató ételt. Kissé érthetetlen, miért nem kerül gyakrabban az asztalra. Mi kivételt tettünk, miután elfogyasztottuk, tudtuk nem ez volt az utolsó alkalom. 

puliszka.jpg

Erdélyben, Dunántúlon főként régebben elsősorban falvakban nagyon gyakran fogyasztottak puliszkát. Alapanyagát a kukoricát sokan termesztették, vásárolni nem kellett és a tápanyagtartalma  miatt erőt adott a megerőltető fizikai munkavégzéshez. Az alapanyag ízesítésének a tárháza szinte végtelen. Kriszta a kamrába, hűtőbe nézve álmodta meg a receptet. Többek között juhtúrót  és különféle zöldségeket választott.

Hozzávalók

A puliszkához

15 dkg kukoricadara

2 dl tej

3 dkg vaj

4 gerezd fokhagyma

kapor (ízlés szerint)

2 dl víz

Elkészítése

A tejet, vizet, vajat alacsony hőfokon egy edénybe alaposan összekeverjük, majd hozzátesszük a kukoricadarát, és alacsony hőfokon folyamatosan kavargatjuk, addig amíg sűrű masszát nem kapunk.

Hozzátesszük a kaprot és a reszelt fokhagymát. Ezután félretesszük és állni hagyjuk, amíg el nem készül a köret.

Hozzávalók

A körethez

paradicsom

paprika

cukkini

2 tojás

A zöldségeket zsiradékon megfuttatjuk és félretesszük, a tojásokat megfőzzük.

Hozzávalók

A mártáshoz

2 dl 20 százalékos tejföl

10 dkg juhtúró

kapor

10 százalékos ecet (ízlés szerint)

cukor (ízlés szerint)

2 dl víz

Elkészítése

Az ételecetet és a cukrot, vízzel összekeverjük, ezután a tejföllel, juhtúróval összekavarjuk.

Közben a puliszka gyúrhatóvá vált, tetszés szerinti méretű gombócokat formálunk, a zöldséges ágyra tesszük, és a mártással meglocsoljuk, kaporral megszórjuk.

Jó étvágyat Kíván a Gasztromuksó!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://gasztromukso.blog.hu/api/trackback/id/tr9518007774

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása